Изабрана нова влада Србије

СРБИЈА ЈЕ ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ,

ПРЕМИЈЕР АНА БРНАБИЋ

(29. јун 2017)

Скупштина Србије изгласала је Ану Брнабић за новог премијера Владе Србије са 157 гласова.

Народна посланица Марија Обрадовић, данас је својим излагањем пружила подршку новој влади, коју је предложила мандатарка Ана Брнабић. 

-Ви сте прихватањем позиције, тј. доласком на позицију премијера заправо учинили много више за родну равноправност у Србији и за борбу против хомофобије него што је учинила било која невладина организација и цивилни сектор у Србији. Могуће да у овом тренутку тога нисте свесни. Ја то оцењујем као неко ко је борац за људска, посебно женска права у Србији. Често људи немајући намеру да то учине, и не верујем да је то било међу вашим приоритетима док сте се прихватали ове кандидатуре, али често то људи учине несвесно зато што становито стоје и комфорно се осећају у улогама које су одлучили да прихвате у животу.

-Колико год да је Ана Брнабић модерна и да је лидер у ономе што тренутно ради, не заборавите да се заправо то лидерство и то што је модерно у њој заснива на традиционалним принципима. Будите отворени за оно што су новине. Само ћемо тако бити друштво лидера, модерно друштво које вуче напред.

Она је додала да је Србија земља способних, паметних људи. “Нама треба још енергије и још лидера. Немојте чекати да неко покаже на вас прстом да сте лидер. Покажите то из дана у дан, покажите својим поштовањем, образовањем. Покажите поштовањем према колегама, према пословима и обавезама које имате и које су вам додељени. Одговорност је нешто на шта треба сви да се подсетимо у Србији”, закључила је посланица.

-Ваша реченица: „Само ви вређајте, ја ћу и даље да радим и да мењам Србију, и то да је мењам на боље“, заиста треба да буде мото свих нас који се често осећамо увређеним и пониженим у Скупштини Србије, а посебно мислим на посланице.

 

 

Нова влада, у односу на претходну, има три нова министра Бранка Ружића (државна управа и локална самоуправа), Горана Тривана (за заштиту животне средине) и Ненада Поповића, изабраног за министра без портфеља задуженог за иновације.

Јадранка Јоксимовић била је министарка без портфеља задужена за европске интеграције у претходној влади, а сада ће водити министарство за европске интеграције, а министар одбране биће доскорашњи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Њега је на месту министра рада заменио доскорашњи министар одбране Зоран Ђорђевић. (Извор: Ало)

“Светске агенције: Избор владе премијерке Брнабић – ИСТОРИЈСКИ ПОТЕЗ.

Америчка агенција АП и француски АФП објавили су вечерас да је српски парламент изабрао за премијера Ану Брнабић, прву жену и првог декларисаног припадника ЛГБТ популације на тој функцији, уз оцену да је то “историјски потез” за “конзервативну земљу и читав балкански регион”. (Извор: Танјуг)

 

 

(ОПШИРНИЈЕ)

Госпођо Брнабић, кандидати за министре, колеге народни посланици, драго ми је што је колегиница Јовановић говорила пре мене, јер желим да наставим у том духу и у тој атмосфери. Не знам да ли ћу бити у прилици да ово буде и последњи говор који ћемо чути у овој дискусији, али ћу говорити у том тону. Пробаћу да говорим са осмехом на лицу, јер мислим да све оно што се дешавало последња два дана заиста говори да за Србију долазе боља времена.

За мене је било заиста изузетно позитивно ваше излагање на почетку јучерашњег дана. То је био један сасвим другачији тон. Никада нисам чула да су премијери говорили на тај начин. То је сасвим другачији начин, то је другачија енергија, то је другачија, нећу рећи визија, јер је ово заиста континуитет онога што је било у претходној Влади и у оној Влади од 2012. године, али сложиће се самном сви, и они којима сте симпатични и којима нисте, да носите другачију енергију, да носите нешто што се може назвати једном речју модерно у најбољем смислу и у најширем смислу.

Не говорим само о вашој појави, о начину комуникације и о тој енергији коју ви носите и у раду и лучном опхођењу, говорим о ваше погледу како видите ваш тимски рад и како видите себе на челу тог тимског рада. Желим данас да говорим и о контексту у којем смо бирали данашњу Владу. Зашто сам рекла да желим осмех на лицу? Јер, било је много мучних момената током ове расправе. Не мучних зато што неко од нас или можда ви као неко ко брани овај састав Владе, немате довољно аргумената, него зато што смо видели много рањеника у овој сали. Говорим о рањеницима којима је била повређена сујета, рушимо им предрасуде и стереотипе и то много боли. То нико од нас не жели да призна, али јако боли.

Када смо сами са собом и када се запитамо – шта мени заправо смета код овог предлога за премијерку? Смета ми то што је она нешто ново и нешто што не познајем, то је својствено људској психи, да оно што је ново и непознато, да се тога човек боји.

У вашем експозеу је било неколико реченица које нису нове, али које треба поновити, јер мислим да су потцртавале неколико врло важних ствари које ће се видети и касније током рада ове Владе. Нећу много да говорим о бројкама, нити о резултатима ове Владе, јер су о томе говорили не само посланици током ове дискусије и током претходних година, о томе су се изјасниле многе веома важне међународне институције и финансијске и политичке. На крају, напредовање Србије на „дуинг бизнис“ листи, у оквиру много других показатеља говори да оно што је радио тај тим од 2012. године, од када је СНС преузела одговорност за вођење власти па до данас, показује да идемо крупним корацима напред. То су тешки кораци, то су гвоздене чизме, али идемо напред.

Јако је добро што у овом тренутку када се догодило нешто што се никада није догодило у политичкој историји Србије, а то је да човек са места премијера буде изабран таквом већином од 55% гласова на место председника Србије, дакле не оно што смо чули ових дана, он је побегао, он је отишао, не говори се о томе. То су речи којих треба да се стидите. Бирајте речи, јер оне су наше оружје данас на овом пољу.

Он је председник Србије и одлазећи са места премијера. Направио је политички помак, историјски политички помак и нешто што је лекција за многе људе који се баве политиком у Србији када говоримо о лекцијама, желим да вам честитам на исказаном степену толеранције, стрпљења, трпељивости. Ви сте то показали и током ове расправе, а и током претходних дана. Ви сте очитали лекцију пристојности целој Србији. Ви сте личне увреде и професионалне истрпели на начин који треба да буде позитиван пример и треба људи да се угледају на то.

Увреде које сте истрпели, одговорили сте на начин, а тако треба да одговори и Зорана Михајловић и Гордана Чомић и ја и колегинице које смо вређане овде током данашњег дана. Оно што је урадио колега Мирчић, кажем колега јер радимо у Скупштини Србије заједно, иначе се не могу назвати колегом по степену неких других карактеристика, дакле оно што је Мирчић данас урадио да на тако вулгаран начин одвуче своју дискусију је нешто чега треба да се стиди сваки посланик у Скупштини Србије.

Ваша реченица: „Само ви вређајте, ја ћу и даље да радим и да мењам Србију, и то да је мењам на боље“, заиста треба да буде мото свих нас који се често осећамо увређеним и пониженим у Скупштини Србије, а посебно мислим на посланице.

Ви сте прихватањем позиције, тј. доласком на позицију премијера заправо учинили много више за родну равноправност у Србији и за борбу против хомофобије него што је учинила било која невладина организација и цивилни сектор у Србији. Могуће да у овом тренутку тога нисте свесни. Ја то оцењујем као неко ко је борац за људска, посебно женска права у Србији. Често људи немајући намеру да то учине, и не верујем да је то било међу вашим приоритетима док сте се прихватали ове кандидатуре, али често то људи учине несвесно зато што становито стоје и комфорно се осећају у улогама које су одлучили да прихвате у животу.

Све оно што смо видели током ова два дана, и позитивно и негативно, снажно говори о свима нама и у Скупштини Србије, али и у целој Србији. Резултати Владе Србије изузетно позитивно су оцењени и истим темпом настављамо. Ово је континуитет и сви приоритети Владе који су били у претходном периоду биће настављени са сва два за мене врло важна акцента – дигитализација и образовање, веома, веома важне две тачке.

Поновићу неке од реченица из вашег експозеа, јер мислим да су важне и желела бих да људи мало више обрате пажњу на то и да свако у својој области проба да да максимум на ту тему.
Инсистираћемо на аналитичком размишљању, на проналажењу решења. Пробајте да свако у својој области учини баш то. Немојте бити слепи следбеници онога што вам се намеће. Не одустајте на првој препреци, посебна порука за младе. То што сте ви као млада и образована жена, којој су била отворена сва врата било где у свету, одлучили да останете овде и да се борите за Србију, да часно служите својој држави, то је нешто што поново подсећа на оне стубове српског традиционалног образовања.

Колико год да је Ана Брнабић модерна и да је лидер у ономе што тренутно ради, не заборавите да се заправо то лидерство и то што је модерно у њој заснива на традиционалним принципима. Будите отворени за оно што су новине. Само ћемо тако бити друштво лидера, модерно друштво које вуче напред.

Србија је земља способних, паметних људи. Нама треба још енергије и још лидера. Немојте чекати да неко покаже на вас прстом да сте лидер. Покажите то из дана у дан, покажите својим поштовањем, образовањем. Покажите поштовањем према колегама, према пословима и обавезама које имате и које су вам додељени. Одговорност је нешто на шта треба сви да се подсетимо у Србији.

Још једна реченица, тиме завршавам, јако ми се допала. Колико смо храбри да данас у Србији закорачимо у будућност. Верујем да људи који ће данас гласати за вас и овај предлог Владе нису свесни колико су храбри. Зато и јесмо заједно, зато и јесмо тимови, јер у сваком тренутку онај који осети да је његов тренутак вуче напред, а ми остали њега следимо. Нисмо свесни тренутка, али осећамо да је то то што Србији, то је импулс који нам треба у овом тренутку.

Још једном честитке свим кандидатима за министре у овој Влади. Мислим да сте и радили и да ћете радити одличан посао. Ана, вама хвала што сте прихватили ову кандидатуру. Мислим да је пред вама врло важан задатак. Верујем у вашу енергију, пре свега, и у то да нећете одустати. Веома је важно да председник Србије и ви као премијер будете одличан, нераздвојан тим. Мени се чини да сте ви на добром путу. Српска напредна странка ће вас подржати.

Хвала вам.

About the author: marijatvkv

Leave a Reply

Your email address will not be published.