ИСКЉУЧИ НАСИЉЕ

(26. новембар 2016)

 

Потпредседница ГО Српске напредне странке и координаторка Уније жена СНС Београд , Марија Обрадовић данас је, у Кнез Михаиловој улици, разговарала са грађанима о усвојеном Закону о спречавању насиља у породици, његовим предностима и начину примене.

“Нулта толеранција, то је оно чему стремимо. Србија жели да искључи насиље”, рекла је координаторка Женске парламентарне мреже. Закон чија ће примена почети 01. јула . 2017. године уредиће и организовати поступање државних органа и установа и тиме омогућити делотворно спречавање породичног насиља, али и бржу , благовремену и делотворну заштиту жртава. Обрадовић је окупљеним грађанима појаснила да ће се о случајевима насиља у породици водити евиденције , за шта ће бити задужене полицијске управе, основни судови и јавно тужилаштво и центри за социјални рад. Шестомесечни период до почетка примене закона, биће искоришћен за припрему и едукацију како не би било евентуалних злоупотреба и неприпремљених институција.

Обука свих учесника у примени овог закона, биће спроведена у оквиру Правосудне и Полицисјке академије. Међутим, за ефикасну борбу пртоив породичног насиља поред спремних и ефикасних институција , неопходна је и свест свих чланова друштва о томе да је насиље неприхватљиво.

Потпредседница Обрадовић је поручила грађанима да „као што полицију контактирају због прејаке музике“, тако треба да реагују и када чују свађе или примете било какво насиље у комшилуку. У том смислу нови закон предвиђа мере и против оних грдађана који су знали да се насилје догађа, а прећуткивали су га. Она је нагласила и да је циљ поменутог закона и спречавање еконосмког насиља над женама. Акцију “Искључи насиље”одржаној у центру Београда подржали су и народни посланици у Скупштини Републике Србије, као и градски и општински одборници Српске напредне странке.