ОБРАДОВИЋ: ПРИВРЕДНИЦЕ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ НИСУ САМЕ И ИМАЈУ ПУНУ ПОДРШКУ

(4. јануар 2019)

 

Hародна посланица Марија Обрадовић, заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев и председник Уније пекара Србије Зоран Пралица посетили су данас пекару “Колашин” у Зубином Потоку, која снабдева хлебом већи део севера Косова и Метохије, и поручили да су држава Србија и читав српски народ солидарни са сународницима у јужној покрајини и да ће сви проблеми бити решавани заједничким снагама.

Народна посланица Марија Обрадовић истакла је да Србија мора да у много већој мери помогне свом становништву на КиМ, нарочито када је реч о плановима за будућност.

 

“Ова ситуација ће да потраје много дуже него што су ресурси српских привредника у стању да изнесу. Зато је неопходно да већ данас размишљамо о томе шта можемо да урадимо да овим људима помогнемо да обезбеде пекарске производе за становништво”, рекла је Обрадовић.

Марија Обрадовић је навела да је привредницама са Косова и Метохије поручила да нису саме, и да имају кога да позову и у пола ноћи како би решиле проблеме.

Они су уручили 15 дуката за чесницу, коју ће на Божић деца ломити код споменика Кнезу Лазару у Косовској Митровици.

Козарев је рекао да су овом посетом упућене поруке солидарности и спремности за сарадњу у превазилажењу препрека које су привремене институције у Приштини поставиле за робу из централне Србије.

Према његовим речима, за разлику од неких који у време празника желе да праве мрачну атмосферу, представници институција Србије шире атмосферу охрабрења, која треба да обележи празнично време.

“Наш народ на КиМ упркос објективним тешкоћама, нецивилизацијским баријерама и опструктивним мерама треба да осети да је држава Србија уз њега и да су сви солидарни у намери да се заједнички пронађу начини да се превазиђу тескоће које су нам неки неодговорни појединци из Приштине наметнули. Дакле наћи ћемо начина да буде и хлеба и струје и воде и свега онога што је потребно да би наш народ на КиМ живео нормално”, рекао је Козарев.

Пралица је рекао да ситуација на КиМ није лака, да је брашно поскупело, али да пекари и даље успевају да хлеб продају по старим ценама, трпећи свакодневне губитке.

“Морамо да изнађемо што хитнија решења како ови људи не би остали без посла, а да једна оваква производња која снабдева 90 одстоа севера КиМ опстане и да се не угаси”, рекао је Пралица.