ОТОВРЕН РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ ЗА УНИЈЕ ЖЕНА

(4. фебруар 2017)

 

Потпредседница ГО СНС Марија Обрадовић отворила је Регионални форум за Уније жена странака десног центра који се овог викенда, у организацији Националног демографског института одржава у Београду. Обраћајући се учесницама из Српске напредне странке, Савеза војвођанских Мађара, али и странака из БиХ, Македоније, Холандије и Норвешке, Обрадовић која је и координаторка Женске парламентарне мреже, нагласила је значај учешћа жена у политичком и привредном животу.

О снази жена унутар СНС, осим што чине 40 одсто целокупног чланства, говори и постојање и функционисање Уније жена у свих 185 страначких одбора.

Превазилажење страначких ограда и висок степен политичке свести чланице српског парламента показале су још 2013. године оснивањем Женске парламентарне мреже која је до сада иницирала важна законска решења, међу којима је родно буџетирање и доношење новог Закона о спречавању насиља, рекла је Обрадовић. Иако је НДИ као организатор дводневног семинара понудио неколико тема, као главну одабрали смо економско оснаживање и едукацију жена и на локалним нивоима, како би на прави начин искористиле средства која су намењена за подршку женском предузетништву.

Потпредседница је учесницама нагласила да ће трећина од укупне суме коју је Влада ове године наменила за подршку приватном бизнису, отићи у руке жена које започињу свој посао. О значају подршке, солидарности и сарадње и на регионалном нивоу, говориле су политичарке из Холандије, Норвешке, Македоније и БиХ уз једногласну поруку да су жене темељ и ослонац сваког друштва, те да је улагање у њих – улагање у будућност.