Стојан Новаковић заслужује већи споменик у Београду

(1. новембар 2017)

 

Делегација Српске напредне странке, предвођена потпредседницима СНС-а Марком Ђурићем и Маријом Обрадовић, као и шефом посланичке групе СНС-а Александром Мартиновићем, одала је почаст политичару и оснивачу Напредне странке Стојану Новаковићу поводом 175 година од његовог рођења.

Марко Ђурић је, након полагања венца на Новом гробљу, истакао да је Стојан Новаковић био један од, како је рекао, најумнијих и најугледнијих људи свог времена који је у више наврата водио српску владу у тешким временима.

“Његово гесло, као и гесло данашњег СНС-а, било је – рад, ред, поредак, организација и посвећеност држави. Новаковић је својим делом сведочио напор и прегалаштво да би српска држава напредовала у тешком и изазовном времену”, истакао је потпредседник Главног одбора СНС-а.

Нагласио је да СНС баштини традицију Новаковића и да је то странка у чије су темеље, како је рекао, уткани рад, ред и поштовање институција и тежња да се оне изграде и унапреде.

Ђурић је додао да је Новаковић био и министар просвете за чијег су мандата, како је рекао, у Србији отворене стотине школа, као и да се као политичар бринуо и о Србима који су живели ван тадашње Краљевине Србије.

“Потрудићемо се да Новаковић добије веће и достојније обележје у Београду, као и у његовом родном Шапцу”, рекао је Ђурић.

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић подсетио је да је Новаковић био и истакнути слависта, историчар, филолог и професор на Великој школи која је, како је рекао, била претеча Београдског универзитета.

Према Мартиновићевом мишљењу, Новаковић је био “човек испред свога времена и велики реформатор који је уложио много знања и труда у развој обновљене српске државе”.

“Новаковић је успео да издејствује многе политичке и дипломатске победе за Србију и да припреми терен за уједињење свих Срба које се десило 1918. године”, оценио је Мартиновић.