ПИТАЊЕ УВОЂЕЊА ОБАВЕЗНОГ СЛУЖЕЊА ВОЈНОГ РОКА

(22. јул 2017)

 

Питање увођења обавезног служења војног рока поново је актуелно. Да ли смо близу одговора на то питање нико прецизно не може да каже. Говори се само да је потребно да се о томе изјасни друштво. Поред подршке три четвртине грађана, има ли за тим потребе и довољно средстава?
Испраћај у војску са укидањем редовног служења војске испраћен је 2011. године. Поновни дочек под знаком је питања. Не и ако би одлучивали грађани, 70 одсто њих подржава да се у војску иде обавезно.

Да ли ће се убудуће речи, заклињем се својом чашћу, изговарати добровољно или као законскa обавезa – зависиће, између осталог, од процене безбедносних ризика. Нови министар одбране сматра да је то питање за цело друштво. Чекају се и стратешки документи Републике Србије који су у изради а који би могли да одговоре шта су могуће безбедносне претње.

“Уколико је тероризам претња, то значи да би требало јачати службе безбедности и полицију, војска има скундарну улогу, и то свакако не регрутна војска. Неке друге претње, рецимо сајбер претње, не захтевају укључивање шире популације, него мањег броја добро обучених стручњака”, каже Катарина Ђокић, истраживач у Београдском центру за безбедносну политику.

Раније је направљен и трошковник.

“Само прва година поновног увођења обавезног војног рока би захтевала додатно издвајање 70 милијарди динара што је много ако се узме у обзир да је годишњи буџет Министарства одбране око 59 милијарди”, каже Ђокићева.

Да ли смо близу оваквој одлуци – Министарство одбране и Скупштина чекају једни друге.
“Јако је тешко одговорити искључиво на то питање, на то ће питање одговорити надлежни органи Народне Скупштине, а Министарство одбране и Војска ће поштовати све одлуке надлежних органа”, каже Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране и Војске Србије

“На свака три месеца Министарство одбране подноси извештај о раду, и сваки пут се чује када ће бити уведен редован војни рок и то питају посланици. Капацитети и ресурси не могу да омогуће да сутра започне редовно служење војног рока, на томе треба да радимо”, каже Марија Обрадовић, председник Одбора за одбрану и унутрашње послове.

 

 

Тренутно су потребе српске војске за војницима задовољене.

“Садашњи концепт професионалне војске у потпуности задовољава све потребе Војске Србије. Од 2011. године када је обустављена обавеза служења војног рока до данас ми смо обучили око 10.000 војника на добровољном служењу војног рока”, каже Кривокапић.

Добровољно служење војног рока биће поново уведено у Црној Гори. Обавезно служење неке земље су већ вратиле, попут Шведске. Поједине га никада нису ни укинуле. А неке, попут Немачке, неће поново да га уведу.

(Извор: РТС)