OСАМНАЕСТА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ОДБРАНУ И УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ

10. октобар 2018.

На седници Одбора, одржаној 10. октобра, разматрана је информација о раду Министарства унутрашњих послова за периоде октобар–децембар 2017. и јануар–март, односно април–јун 2018. године, као и извештај Министарства унутрашњих послова о стању безбедности у Републици Србији за периоде јануар–јун, односно јул–децембар 2017. и јануар–јун 2018. године.

Информацију о раду и извештај о стању безбедности у Републици Србији, за наведене периоде, члановима Обора образложио је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић. Министар је, говорећи о извештају о раду, истакао да је, у области сузбијања криминала, кријумчарења и трговине дрогом, у првих шест месеци 2018. године, одузето укупно 839,5 килограма дроге. Заплењено је и око 366.000 комада разних наркотика. Говорећи о организованој трговини и кријумчарењу људима, у Републици Србији је и даље доминантна унутрашња трговина људима, поднето је шест кривичних пријава против 10 лица. У области сузбијања кријумчарења људи поднето је 27 кривичних пријава против 57 лица. Смањен је број кривичних дела против живота и тела за 5 одсто.

У извештајном периоду за јануар–јун 2018. године пријављено је за 6,5 одсто већи број криминалних дела насиља у породици, на шта је утицала кампања „Стоп породичном насиљу“ коју је МУП спровео крајем 2017. године, у циљу охрабривања жртава да пријаве породично насиље.

Током 2018. године очуван је јавни ред и мир и поред низа великих музичких, културних, спортских и сл. манифестација.

Стање копнене безбедности на територији АП Косово и Метохија, обележило је убиство Оливера Ивановића и истрага која је отежана од стране ЕУЛЕКС-а, КФОРА-а и КПС-а који су, и поред бројних ургенција српских истражних органа, одбијали да са њима размењују информације значајне за истрагу, због чега је покренута паралелна истрага.

Од значајнијих података министар Стефановић истакао је смањење укупног криминала за 3 одсто, а малолетничког за 9.4 одсто у односу на претходну годину.

Стефановић је указао на значај повећања свести о безбедности у саобраћају и последицама неодговорне вожње, јер извештај показује 7 одсто више саобраћајних несрећа у односу на исти период у 2017. години.

Одбор је већином гласова усвојио обе тачке дневног реда седнице.

Седници су присуствовали директор полиције Владимир Ребић и државни секретари МУП-а Милица Ћатић и Биљана Поповић Ивковић.

Седници је председавала председница Одбора Марија Обрадовић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Момчило Мандић, Балша Божовић, Борисав Ковачевић, Мирослав Лазански, Марко Ђуришић, Ненад Митровић, мр Игор Бечић и Александар Марковић.