УЛОГА ПАРЛАМЕНАТА У ДЕМОКРАТСКОЈ КОНТРОЛИ СЕКТОРА БЕЗБЕДНОСТИ

(Беч, 28. септембар 2017.)

 

На позив Министарства спољних послова, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове, народна посланица Марија Обрадовић учествовала је на тематском панелу, одржаном у седишту ОЕБС-а у Бечу, 27. септембра 2017. године, под називом „Улога парламента у демократској контроли оружаних и безбедносних снага“.

Опширније на сајту ОЕБС-а >> Organization for Security and Co-operation in Europe

Марија Обрадовић је, као један од главних говорника, представила место и улогу Народне скупштине у надзору над сектором безбедности у Републици Србији, као и кључне законске и пословничке механизме на располагању Народној скупштини, односно народним посланицима у вршењу контролне функције парламента над извршном влашћу. Посебно је истакла значај успостављања праксе редовног појављивања ресорних министара пред Одбором за одбрану и унутрашње послове ради одговарања на питања народних посланика о свом раду.

“У последње четири године успостављена је пракса редовног појављивања оба министра, и унутрашњих послова и одбране, пред Одбором, што уз чињеницу да се све седнице Одбора директно преносе преко интернет странице Народне скупштине, представља добар начин да се редовно, на тромесечном нивоу расправља о свим битним сегментима рада ова два министарства.”

Међутим, она је нагласила да је ситуација другачија са Одбором за контролу служби безбедности чије седнице нису доступне за јавност.

“Прави изазов у раду Народне скупштине представља успостављање оптималног односа између напора за што већом транспарентношћу рада парламента и потребе да се заштите посебно осетљиви поверљиви подаци од значаја за безбедност земље.”

Овај тематски панел одржан је у оквиру Форума за безбедносну сарадњу ОЕБС, којем у периоду од 6. септембра до 20. децембра 2017. године председава Република Србија.