Делегација Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ у посети Народној скупштини

27. март 2018.

 

Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове и шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС НАТО, разговарали су у Народној скупштини са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, који бораве у званичној посети Републици Србији. 

Председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић изразила је задовољство редовним сусретима и разменама искустава у раду чланова одбора надлежних за одбрану и безбедност два парламента. Са председавајућим Заједничке комисије за одбрану и безбедност Сифетом Поџићем сложила се о важности међупарламентарне сарадње, како за стабилност држава региона, тако и за сам процес европских интеграција. Саговорници су изразили задовољство што у обе државе постоји консензус политичких актера по питању значаја и спољнополитичког приоритета европских интеграција.

Шеф делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драган Шормаз навео је да Република Србија заузима став војне неутралности, али да наша делегација има запажену активност у ПС НАТО. Посебно је истакао да постоји добра сарадња парламентараца Србије и Босне и Херцеговине у овој међународној парламентарној организацији.

Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове Гордана Чомић, Марко Ђуришић, Дубравка Филиповски, Борислав Ковачевић, проф. др Зоран Драгишић и Момчило Мандић су током разговора са члановима делегације из БиХ Сифетом Поџићем, Борјаном Кришто и Бориславом Бојићем разменили искуства у раду и надлежностима одбора и истакли значај сталне међупарламентарне сарадње када су у питању савремени регионални и глобални изазови, као што су борба против тероризма, мигранстка криза, сајбер безбедност, елементарне непогоде, као и парламентарна контрола сектора безбедности и заштита људских права.