МАРИЈА ОБРАДОВИЋ У ПОСЕТИ ЕВРОПСКОЈ ОДБРАМБЕНОЈ АГЕНЦИЈИ

19. септембар 2018.

Председница скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић je, на позив извршног директора Европске одбрамбене агенције Хорхеa Домека, посетила ову институцију у Бриселу и разговарала о сарадњи између Европске уније и Републике Србије у области одбрамбене и безбедносне политике.

Она је на састанку са Домеком говорила о безбедносним стратегијама и интересима Републике Србије, актуелним иницијативама Европске уније у домену безбедности и одбране и улози Европске одбрамбене агенције у њиховој имплементацији, као и о имплементацији секторских политика Европске уније.

Посебна пажња усмерена је на потенцијално учешће Републике Србије у Платформи за образовање, обуку и вежбе у области сајбер одбране.

“Република Србија je сагласна са ставом да је сарадња у области сајбер безбедности веома осетљива, посебно из разлога што је предметна област сарадње још увек у развојној фази, и препознаје моменат да се она налази у посебном фокусу на нивоу Европске уније. Ми смо начелно заинтересовани за учешће на курсевима који су под окриљем Cyber Defence ETEE Платформе”, навела је Марија Обрадовић и истакла приоритете у области сајбер безбедности за које је неопходна подршка Европске одбрамбене агенције.

“То су свакако превенција и одбрана од сајбер напада, оперативне процедуре и планови за реаговање и опоравак од нежељених догађаја, организација и функционисање CERT тимова (Computer Emergency Response Team), затим процена ризика у области информационе безбедности и предузимање активних мера за обраду истих, надзор комуникационо – информационог система, детекција малициозних активности и праћење ситуације, као и рачунарски криминал и форензика”, истакла је Председница Одбора за одбрану и унутрашње послове.

Поред тога, она се осврнула и на реформу сустема одбране и нагласила да је у току анализа и усаглашавање ставова и мишљења свих министара Владе Републике Србије о нацрту Стратегије националне одбране, након чега ће документ бити достављен председнику Александру Вучићу ради давања сагласности. На крају, додаје, документ ће ући у скупштинску процедуру и бити представљен народним посланицима који ће одлучивати о његовом усвајању.

“Република Србија је опредељена да прати и прилагођава се актуелним променама у свету и прихвати стандарде одбрамбеног организовања развијених земаља. На свом путу у реформи система одбране, Србија ради на изради и усвајању нове Стратегије националне одбране, водећи рачуна о очувању суверенитета и територијалног интегритета”, поручила је Марија Обрадовић.

Она је тог дана посетила Мисију Републике Србије при НАТО, где је и обавила припреме за разговор са Директором Европске одбрамбене агенције.

Подсећамо да је председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић 20. децембра 2016. године одржала састанак са амбасадором Хорхеом Домеком у Народној скупштини Републике Србије, када су и размењени ставови по питању сарадње у области одбране. Хорхе Домек се тада интересовао за изазове са којима се Србија сусреће по питању сигурности и одбране, и додао да је кључна улога Европске одбрамбене агенције у развоју, оптимизацији и координисању држава чланица у облaсти одбране Заједничке безбедносне и одбрамбене политике држава чланица Европске уније. Домек је навео и да је видео велике помаке у облaсти безбедности Србије, као и велике потенцијале који се могу искористити у области природних наука и информационих технологија. Рекао је и да је за Србију важно да се укључи у регионалне пројекте који би могли да буду од значаја за Републику Србију и да је Европскa одбрамбенa агенцијa спремна да на том путу помогне Србији. Опширније можете прочитати овде.

У саставу делегације Републике Србије, поред председнице Одбора за одбрану и унутрашње послове Марије Обрадовић били су: амбасадор Ана Хрустановић, шеф Mисије при Европској унији; бг Предраг Бандић, шеф Војног представништва у Мисији Србије при НАТО-у и пп Борис Стојковић, помоћник за политику одбране. Са друге стране, делегацију Европске одбрамбене агенције чинили су: амбасадор Хорхе Домек, извршни директор Европске одбрамбене агенције; господин Василис Циамис, особа за контакт Европске одбрамбене агенције са Републиком Србијом и господин Филип Грефен, из Одељења за стратегију и политику Европске одбрамбене агенције.