Управљање ванредним ситуацијама – одговори на националном нивоу и регионална сарадња

(7. и 8. децембар 2017)

 

У заједничкој организацији Републике Србије и Мисије ОЕБС у Србији, у периоду 7-8. децембра, у Београду, организована је Регионална парламентарна конференција на тему “Управљање ванредним ситуацијама – одговори на националном нивоу и регионална сарадња”.

Народна посланица у Скупштини Републике Србије и председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић отворила је Конференцију и поздравним говором пожелела добродошлицу у Београд и Народну скупштину представницима парламената шест земаља.

“Сусрети парламентараца су доказани као један од најуспешнијих начина за успостављање међусобног поверења и сарадње између држава и народа. Зато се захваљујем Мисији ОЕБС-а што је као једну од битних програмских активности препознала значај организовања сусрета нас парламентараца и што је пружио кључан допринос организовању ове конференције”, поручила је у уводу свог излагања народна посланица.

Она је подсетила да елементарне непогоде и техничко-технолошки акциденти, нарушавају безбедност и опстанак читавих заједница, па и региона. Република Србија се само у претходних неколико година суочила са бројним катастрофама: поплавним таласима, опасностима од клизишта, разорним земљотресом у Краљеву, екстремно високим температурама, великим шумским пожарима, олујним невременом, великим мразем. Последица тога су људске жртве, масовно уништавање имовине, обрадиве површине, патња и материјална штета у износу од више милиона евра. 

Елементарне непогоде и техничко – технолошке несреће не познају државне границе. У том правцу Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова реализује низ активности на пољу међународне сарадње у области управљања ванредним ситуацијама. Република Србија има потписане Споразуме о сарадњу у области управљања ванредним ситуацијама са неколико држава: Украјина (2004), Руска Федерација (2009), Босна и Херцеговина (2010), Црна Гора (2010), Азербејџан (2011), Италија (2011), Словачка (2011), Мађарска (2013), Хрватска (2014), Словенија (2015), а у процедури потписивања су споразуми са Бугарском, Грчком, Македонијом и Румунијом.

“Чињеница је да поплаве, као ниједна друга катастрофа у региону, размером разарања и причињеном штетом, показују не само колико природа уме да буде опасан противник, већ и да се суочавамо са све изразитијим и глобалнијим безбедносним проблемима, који намећу неопходност успостављања регионалне сарадње и на плану реаговања против природних катастрофа. Значајни резултати Републике Србије на плану санације и обнове у само годину дана након тих фамозних поплава свакако представљају велики успех, али након успешне обнове, мора да уследи јасна проактивна и превентивна политика подизања квалитета система за одговор у случају будућих, на жалост врло вероватних, сличних катастрофа”, закључила је Обрадовић.

Сектор за ванредне ситуације константно ради на смањењу ризика од катастрофа и јачању свести и капацитета за реаговање на последице истих, истовремено унапређујући и правни оквир за своје деловање.

“Оно што народни посланици са своје стране треба и могу да ураде јесте да, у вршењу контролне функције над радом извршне власти, инсистирају на томе да инвестиције у управљање ванредним ситуацијама буду међу најважнијим државним приоритетима, на чему се посебно мора инсистирати приликом доношења државног буџета. Само на тај начин ће добро позната максима, да динар уложен у превентиву спашава седам динара који би се потрошили на санацију штета, коначно добити своју потврду у пракси”, нагласила је Марија Обрадовић и том приликом подсетила на елементарну катастрофу у Обреновцу из 2014.

Конференцији су, поред председнице Марије Обрадовић, присуствовали и остали чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове – народне посланице Дубравка Филиповски и Стефана Миладиновић, као и представници Министарства унутрашњих послова и парламентарци из шест земаља.