САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТ И ИЗАЗОВИ НАЦИОНАЛНИХ БЕЗБЕДНОСНИХ СЛУЖБИ

(Октобар 2017)

 

Сајбер криминал представља најбрже растући проблем у ери све интензивније глобалне, интернет комуникације. Милиони људи широм света су жртве кривичних дела извршених у сајбер простору. Посебно је отежавајуће то што сајбер криминал нема границе, док је чињење ових кривичних дела олакшано захваљујући глобалној повезаности и масовности нових технологија. 

Претње у сајбер простору су, свакако, нова врста изазова у глобалној безбедности о којој се мало зна, а још мање говори. С тим у вези, за сектор сајбер безбедности на националном и регионалном нивоу, од изузетног значаја су састанци, конференције и вежбе које су представници истакнутих институција Републике Србије одржали са делегацијама земаља ЈИЕ, ОЕБС-а и NATO-а.

7. конференција Форума директора националних безбедносних органа Југоисточне Европе

(5. октобар 2017)

У Београду је 5. октобра 2017. године одржана 7. конференција Форума директора националних безбедносних органа Југоисточне Европе (South East Europe National Authority Chiefs’Forum – SEENSA) у организацији Савета за регионалну сарадњу (Regional Cooperation Council – RCC) и Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Владе Републике Србије.

Председница Одбора за одборану и унутрашње послове Народне скупштине Републике Србије Марија Обрадовић отворила је састанак на којем је присуствовало 40 учесника из делегација суседних земаља, као и представници институција Републике Србије (БИА, ВОА, ВБА, МУП, МТТТ).

Као резултат вишечасовне дискусије, донети су следећи закључци 7. конференције SEENSA:

  1. Испитати могућности за организовање експертске радионице у сарадњи са RACVIAC и NSA Хрватске;
  2. Испитати могућности за набавку софтвера ZED, који је иначе сертификован од стране ЕУ и NATO, у сврху размене података/информација у вези са безбедносним проверама;
  3. Постићи договор о заједничким потребама за обуком и размотрити организовање обуке/семинара у одређеној чланици SEENSA уз евентуалну подршку ЕУ, Савета за регионалну сарадњу и NATO.

Циљ ових конференција (осма биће одржана у Словенији) је да национални безбедносни органи у оквиру SEENSA дају значајан допринос безбедносној ситуацији у региону унапређењем међусобне сарадње у области размене података (посебно, у вези са издавањем безбедносних сертификата за физичка лица); заштите личних података и организовања заједничких обука из свих аспеката безбедности, као и да раде на уједначавању праксе и процедура.

 

Заштита не-нуклеарне критичне енергетске инфраструктуре од терористичких напада из сајбер простора

(19. октобар 2017)

Канцеларијa Савета за националну безбедност и заштиту тајних података и Министарство рударства и енергетике Републике Србије, у сарадњи са Одељењем за транс-националне претње Секретаријата ОЕБС из Беча и Мисијом ОЕБС у Србији, организовали су 19. и 20. октобра, у Београду, националну симулациону вежбу Заштита не-нуклеарне критичне енергетске инфраструктуре од терористичких напада из сајбер простора.

Вежба је имала за циљ јачање отпорности не-нуклеарне критичне енергетске инфраструктуре Републике Србије од терористичких напада из сајбер простора, проверу успешности и отпорности постојећих система за управљање кризама и јачање партнерског односа између јавног и приватног сектора у нашој земљи у заштити националне енергетске инфраструктуре.

Учешће на симулационој вежби узело је више од 30 представника релевантних државних и приватних институција, пре свега: Министарства одбране и Војске Србије, МУП, Министарства за трговину, туризам и телекомуникације, БИА, Канцеларије за ИТ и е-управу, РАТЕЛ-а, компаније „Србија гас“, ЈП „Транснафта“, ЈП ЕМС и ЕПС Дистрибуција, компаније НИС, Телеком а.д., Института Михајло Пупин и других.

 


 
Иначе, ово је шеста вежба у Србији коју је подржао или организовао Одсек за транснационалне претње ОЕБС за државе чланице ОЕБС-а и заснована је на Водичу добре праксе за заштиту не-нуклеарне критичне енергетске инфраструктуре од терористичких напада усредсређујући се на претње које долазе из сајбер простора. 

 

NATO програм: “Наука за мир и безбедност”

(30. октобар 2017)

У оквиру програма NATO „Наука за мир и безбедност“, Индивидуалног програма партнерства (IPAP) NATO са Републиком Србијом, Канцеларија Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Републике Србије, у сарадњи са представницима NATO и Министарством одбране Естоније, организовала је обуку из области сајбер безбедности и одбране под називом „Специјализована обука из сајбер одбране за државне службенике Републике Србије“.

Програм спроводе представници Европске иницијативе за сајбер безбедност, која за потребе МО Естоније и осталих земаља чланица NATO реализују обуке из области сајбер одбране, а сама активност је реализована у периоду од 30.10. до 10.11. у Београду и Талину за 12 представника из различитих државних институција, углавном делегираних из сектора безбедности.

Иначе, обука, која има статус напредног курса, фокусирана је на теме из области информационе безбедности, у складу са стандардом ISO27001, а њен циљ, између осталог, је унапређење капацитета Републике Србије за одговор на изазове и претње из сајбер простора.

Свечано отварање ове вежбе уприличено је 30.10.2017. године у присуству високих представника Народне скупштине, МСП, МУП, МО, МТТТ, Канцеларије NATO за везу, почасног конзула Републике Естоније и представника невладиног сектора (БЦБП и ЦЕАС).

 

Током последње две и по деценије, интернет и нашироко распрострањени сајбер простор су имали огроман утицај на све делове друштва. Међутим, последњих година постало је јасно да дигитални свет, док са једне стране презентује низ неупитних предности, већ са друге снажно доводи у питање економску и безбедносну сигурност. Инциденти, било намерни или случајни, расту алармантном брзином и прете да уруше систем снабдевања основних услуга – здравство, електричну и нуклеарну енергију, телекомуникације… 

Из ових разлога, владе широм света су почеле да развијају сајбер-сигурносне стратегије, док је питање сајбер простора подигнуто на међународни ниво. Свет из опреза појачава акције засноване на снажној и ефикасној заштити сајбер простора како би интернет окружење и њихови корисници имали већу сигурност.

Имајући у виду пораст сајбер криминала, кривични прописи би по стандардима  ЕУ требало да садрже норме којима би било омогућено да се строго и ефикасно кажњавају починиоци ове врсте кривичних дела.

Стратегија сајбер безбедности Европске уније, донета почетком 2013. године.