Марија ОБРАДОВИЋ одговорила приштинској посланици у Савету ЕВРОПЕ:

ОСУЂУЈЕМО ЗЛОЧИН И ТРАЖИМО ДА СЕ СРБИЈА УКЉУЧИ У ИСТРАГУ

 

(24. јануар 2018)

 

Расправу на Политичком комитету данас у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) у Стразбуру о тренутној ситуацији на Косову и Метохији обележио је инцидент који је, вређајући Оливера Ивановића, изазвала посланица косовског “Самоопредељења” Аида Дергути.

– Дергути је у свом излагању рекла да је Оливер Ивановић ратни злочинац, да је био повезан са криминалним активностима и да није чудо што су га убили. То је, наравно, с наше стране изазвало оштре реакције и осуду. Страшно је и срамота је да се тако говори о човеку који је мучки убијен – пренела је “Новостима” чланица парламентарне делегације Народне скупштине Србије Марија Обрадовић и потпреседница ПССЕ која је учествовала на овом састанку.

Обрадовићева нам је пренела да су говорили представници скупштина и из Београда и из Приштине, да се укључио и један посланик из делегације Албаније, али да су остали, и са једне и са друге стране, осудили овај гнусни злочин.

– Затражили смо да се Београд укључи у истрагу. Када се оволико ствари крије од нас и упорно не желе да се укључимо, имамо сумње да се од нас нешто скрива – каже Марија Обрадовић.

Она истиче да је приштинска страна изразила вољу да Србији само доставља одређене информације.

– Није исто када вам неко достави пробране податке и када сте званични део истраге. Само директно учешће може да нас увери да је истрага права – истиче наша саговорница.

Данашња расправа је вођена поводом почетка израде новог извештаја о стању на Косову који треба да напише Шпанац Џорди Рока. За овај посао пред собом има две године.

– Известилац је поручио да треба што пре да оде на Косово и Метохију да би се лично уверио у ситуацију која тамо влада. Рекао је да му је намера да његов извештај направи мостове између Београда и Приштине, а не да отвори нове сукобе – закључила је Обрадовићева.