Свечаност поводом 30 година од пријема жена у Ротари клуб

(18. oктобар 2017)

 
Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке и народна посланица у Скупштини Републике Србије Марија Обрадовић учестовала је на панел дискусији на тему родне равноправности. Она је истакла да је парламент 2012. године бројао 84 жене, од укупно 250 народних посланика и то применом закона који дефинише да свака трећа на листи мора бити мање заступљени пол у Србији. Данас, 2017. године имамо 91 жену.

“Поставља се питање како се број жена у српском парламенту са годинама повећава. Чиљеница је да мушкарци одлазе на одговорније позиције, где су концентрисанe финансијска и позициона моћ, којом касније располажу. Дакле, ми морамо да се бавимо озбиљнијим проблемима. Жене су веома ретко на местима где је јака финансијска моћ и где се доносе снажне одлуке. За почетак можемо да радимо на квотама, али тиме што ћемо жене постављати на места где се доносе кључне одлуке – тиме ћемо заиста помоћи родну равноправност”, додала је потпредседница СНС Марија Обрадовић. 

“Борба за родну равноправност јесте женска, али одлука да ми заиста будемо равноправни мора бити и мушка”, закључила је народна посланица.

Rotary Distirct 2483

Pотари је организација пословних и професионалних људи удружених широм света у циљу пружања хуманитарне помоћи и подстицања високих етичких стандарда у свим професијама и унапређења добре воље и мира у свету. Основана 1905, данас има преко 1,2 милиона чланова у преко 34 000 клубова расутих у више од 200 земаља света.

Мисија Ротари Фондације је унапређење светског разумевања, добре воље и мира кроз посвећеност и напоре ротаријанаца да се искорене болести, унапреди описмењавање и смањи сиромаштво. Ову мисију остварују ротаријанци и њихови пријатељи који деле исту визију: да свет постане боље место за живот.

Ротари је основан од стране Пола Хариса – адвоката и његових пријатеља. Као разлоге за оснивање Ротарија, он је навео: „Бизнис је цветао, али је „Ветровити град“, како су популарно звали Чикаго, постао центар олује радничког незадовољства. Границе Чикага су се шириле као уље на мокром асфалту, једва успевајући да држе корак са експлозијом становништва. Живот у узбурканој метрополи био је брз, али и усамљенички. Људи је било на сваком кораку, али пријатеља није било нигде“. И тако је рођена једноставна идеја Ротарија – пријатељство и служење. Сам Пол Харис је говорио да сте као појединац сами и да не можете много да постигнете, али ако се удружите, ситуација се мења. Идеја ротарија је почела на националном нивоу, да би за само неколико година прерасла у интернационалну. Ротари је у почетку био упућен на људе који говоре енглески језик, односно на САД и Енглеску. Затим су дошли други људи, други језици, други континенти, друге културе и све то заједно постаје Ротари.

На панел дискусији учествовао је и министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, а цео догађај можете погледати ОВДЕ.