Свечана седница Женске одборничке мреже у Крагујевцу

(20. новембар 2017)

Одборнице Скупштине града Крагујевца данас су, у присуству истакнутих појединаца из света политике, културе и привреде, свечаном седницом обележили формирање Женске одборничке мреже. Безусловну подршку у оснивању ове надстраначке иницијативе дала је, између осталих, народна посланица и прва координаторка Женске парламентарне мреже у Народној скупштини Републике Србије Марија Обрадовић.

“Оно што је најважније је да су жене у Србији солидарне и да су схватиле да жена у политици, колико год да је способна, утицајна и јака не може ништа сама да уради. Тим је у политици једино средство и начин за остваривање циљева. Жена у политици нема довољно. Зато је важно да се, колико год да смо подељене у политичке странке и различите политичке групације, окупимо око одређених тема и заједно подигнемо руку за бољу позицију жена у Србији. Честитам вам на храбрости и вољи да заједно станете раме уз раме и дигнете глас за боље законске оквире у граду Крагујевцу и још много гласније и снажније проговорите о правима и позицији жена у Србији”, поручила је народна посланица Марија Обрадовић. 

Она је нагласила да је Женска парламентарна мрежа ујединила све посланице у српском парламенту. Заједнички циљ мора да буде стварање услова у којима ће једино мерило успеха бити – рад и постигнути резултати, а не чињеница да ли сте мушкарац или жена.

“Прескочиле смо страначке границе јер, ако желимо да решавамо проблеме, не можемо да се делимо, већ да се уједињујемо. Без обзира којој странци припадамо, морамо заједно да гласамо за боља законска решења у областима економског оснаживања жена, насиља у породици и над женама, здравља и образовања жена. У претходне четири године изгласали смо законе који су поправили положај жена у Србији, као што је изгласавање родно одговорног буџетирања. Када је у питању женско предузетништво, врло мало новца долази до жена, често због недовољне информисаности. Оне треба да знају да постоје субвенције за започињање сопственог бизниса у државним и међународним фондовима. На тај начин жене могу да прошире посао или започну сопствени бизнис, а овакви скупови доприносе томе да се информишу на који начин могу да пронађу средства и које су препреке на том путу“, истакла је Обрадовићева.

“Стуб сваког друштва је породица, а стуб сваке продице је жена. Жена је та која породицу носи, која се бори за породицу, брине о свему, а најмање о себи. Ми ћемо да помогнемо у свему што сте наумиле, рекао је градоначелник Радомир Николић, али морате да почнете да бринете о себи и то на овај начин. У том послу, градоначелник је Женској одборничкој мрежи пожелео пуно успеха, да се изборе са свим оним проблемима које мушкарци не виде или не препознају. Борите се, радите, јачајте, мотивишите једна другу”, рекао је градоначелник Николић. 

“Женска одборничка мрежа у Крагујевцу формирана је 1. новембра и веома сам поносна на све своје колегинице одборнице”, нагласила је коориднаторка мреже Данијела Поповић. “Наши циљеви су веће политичко ангажовање жена, сузбијање насиља над женама и децом у породици, здравље жене и породице и родна равноправност. Без подршке мушкараца, наша прича не би остварила циљ. Стварамо нове идеје, да подстакнемо жене да се афирмишу и спермне смо да са великим ентузијазмом спроведмо наше идеје у дела”.

Да подсетимо, потписивањем акта о удруживању конституисана је Женска одборничка мрежа Скупштине града Крагујевца која је окупила жене одборнице у локалном парламенту. Женска одборничка мрежа ће свој рад и циљеве усмерити ка решавању проблема грађанки Крагујевца, а у складу са постојећим оквиром за унапређење родне равноправности у Србији и у координацији са плановима и радом Женске парламентарне мреже Скупштине Србије као и Женске парламентарне мреже Скупштине АП Војводине.

Као приоритете будућих активности Женска одборничка мрежа у Крагујевцу је поставила веће политичко ангажовање жена, њихово образовање и промоцију женског знања, здравље жена и породице, сузбијање насиља над женама и децом и економско оснаживање жена.