ПРАВА ЖЕНА У СРБИЈИ

(1. август 2017)

 
 

Гост емисије “Srbija Online” потпредседница Главног одбора Српске напредне странке и народна посланица у Скупштини Србије Марија Обрадовић.

О раду Женске парламентарне мреже, активностима народних посланица, проблему насиља у породици, правима жена у Србији, али и о животном позиву за залагање и рад на тему спречавања насиља над женама можете погледати у емисији телевизије “KCN”, Коперникус.

 

 

ПОРУКЕ:

Насиље у породици је комплексна прича на коју не можемо реаговати након два или три екстремна случаја која су се догодила.

На седницама Одбора за одбрану и унутрашње послове редовно тражим да министар посебно посвети пажњу друштвеном проблему – насиља над женама, и да уједно представи помаке.

Невладина организација Женска платформа, која окупља око 600 угледних жена, политичарки, научница, активисткиња осталих НВО и жена из разних других области, оценила је да је Министарство унутрашњих послова направило највећи помак од свих институција у Србији када је борба против насиља у питању.

Моја прича је заправо апел институцијама, људима који доносе одлуке, да се темом насиља над женама, али и у породици баве много озбиљније.

Насилници су свуда око нас. И медијски испраћени случајеви на начин где ви изазивате сензацију, али нисте довољно осудили насилника буде подстицај и идеја онима који су “немоћни”. Насилници су немоћни. Све што више постају свесни да су немоћни, када их притискате законима, репресијом, тог тренутка се у њима буди бес због немоћи и настају ови инциденти.

Врло је важно да се донесе Закон о родној равноправности, коригује Закон о породици и наравно примени Закон о борби против насиља.

Анонимном пријавом у полицији пробајте преко некога да дојавите да се дешава пакао у кући до вас.

Уз виши степен образовања, долази боље радно место. Уз радно место долази нека зарада, која вам даје самосталност да можете некоме у неком тренутку да кажете не. Батине не почињу преко ноћи, већ благим угњетавањем.

Не треба никад одустајати. Увек има неког ко може да вам помогне, а до посланика данас можете лако доћи, па и мејлом.